
SPECIALISATIES
Bij Huis van beweging kun je terecht voor manuele therapie en sportkinesitherapie, dry needling, pre- en postnatale revalidatie en bekkenbodemtherapie, osteopathie, loopscreening, revalidatie bij inwendige aandoeningen, neurologische revalidatie, psychomotorische therapie, psychotherapie en lichaamsgerichte therapie, diëtiek en loopbaanbegeleiding. Hier ontdek je wat deze specialisaties inhouden en vooral welke klachten ze kunnen behandelen.
Staat jouw klacht hier niet tussen? Neem dan even contact op, we verwijzen je indien nodig graag door.



Manuele therapie en sportkinesitherapie
Manuele therapie en sportkinesitherapie richten zich op klachten aan het bewegingsapparaat. We behandelen zowel de gewrichten als de weke delen (spieren, bindweefsel) en neurogene structuren (zenuwen).
Via een vraaggesprek en een klinisch onderzoek gaan we op zoek naar de oorzaak van je klachten. We kijken hierbij naar je hele persoon, want naast de fysieke is ook je mentale gezondheid belangrijk. Daarna werken we een behandeling op maat voor je uit.
Klachten waarbij manuele therapie kan helpen:
- Rugklachten
- Bekkenklachten
- Nekklachten en hoofdpijn
- Temporomandibulaire dysfuncties (problemen van het kaakgewricht)
- Klachten aan schouder, elleboog of pols
- Klachten aan heup, lies, knie of enkel
Dry needling
Myofasciale Therapie behandelt pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, triggerpunten genoemd, die pijnen veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken: dry needling, stretching, warmte…
Bij dry needling worden er naaldjes in die triggerpunten geprikt om een ontspanning van de spieren te bekomen.
Klachten waarbij myofasciale therapie kan helpen:
- Pijn door verhoogde spierspanning
- Tennis- en golferselleboog
- Spanningshoofdpijn
- Spierverrekkingen
- Spierscheuren
- Contracturen
- Fascitis plantaris






Pre- en postnatale revalidatie
Tijdens een zwangerschap ondergaat een lichaam veel veranderingen. Uiteraard denken we daarbij aan het uitrekken van onze buikspieren of de impact op onze bekkenbodem, maar onder andere ook het verleggen van ons zwaartepunt, uitzetten van de ribben en veranderen van de ademhaling zijn daar een onderdeel van.
Na de bevalling is het dan ook belangrijk dat we ons lichaam ondersteunen in haar herstel. Zowel bij een vaginale bevalling als bij een keizersnede zal de nadruk in het begin vooral liggen op het juist functioneren van de bekkenbodem. Soms is deze te zwak en moet hij worden versterkt. Soms is hij echter ook te gespannen en moeten we eerst leren ontspannen. Mogelijk is er een verzakking van een of meerdere organen of ervaar je klachten zoals urineverlies, obstipatie of pijn bij het vrijen. Ook daar zal voldoende aandacht aan besteed worden.
We kunnen starten met oefenen vanaf 6 weken na de bevalling. Vaak is het echter ook nuttig om al eerder te starten met het overlopen van ergonomische tips, verbeteren van je houding en ademhaling, versoepelen van je thorax. Het litteken na een keizersnede heeft soms wat extra aandacht nodig. Ook wanneer er (pijn)klachten zijn, is het aangewezen om je postnatale revalidatie al eerder op te starten. Stap voor stap werken we tenslotte aan het herstel van je buikwand, algemene spierkracht en conditie en indien gewenst sporthervatting.
Onderzoek toont aan dat bewegen tijdens de zwangerschap heel voordelig is, zowel voor mama als baby. Ook het trainen van de bekkenbodem wordt idealiter al opgestart tijdens de zwangerschap. Wil je hier graag begeleiding bij? Dan raden wij je aan om al vroeg in de zwangerschap een afspraak in te plannen, al is later starten natuurlijk ook goed. Een inwendig vaginaal onderzoek wordt tijdens de zwangerschap niet uitgevoerd, tenzij dit medisch noodzakelijk lijkt en mits uitdrukkelijke toestemming van je gynaecoloog.
Op het einde van de zwangerschap, rond 36 weken, kunnen we indien gewenst ook houdingen en bewegingen overlopen die je kunnen helpen om tijdens de arbeid je weeën op te vangen. Je partner mag dan meekomen zodat we ook hem kunnen leren hoe hij jou kan helpen tijdens de arbeid.
Bekkenbodemtherapie
De bekkenbodem is een verzamelnaam voor een aantal spieren en bindweefselstructuren in onze zadelstreek. Ze ondersteunt de organen in onze buik en geven controle over het ledigen van urineblaas en darm. Daarnaast speelt de bekkenbodem ook een rol in seksualiteit.
Bekkenbodemtherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die tracht de functies van de bekkenbodem te herstellen of optimaliseren.
Door te specialiseren worden we beter in ons vak. Daarom hebben we de keuze gemaakt om op heden enkel bekkenbodemproblemen bij vrouwen te behandelen.
Mogelijke indicaties voor bekkenbodemtherapie zijn:
- Ongewild verlies van urine, stoelgang of windjes
- Moeilijk kunnen (leeg) plassen
- Obstipatie
- Pijn bij het vrijen
- Verzakking van organen (blaas, baarmoeder of endeldarm)
- Pijn thv bekken, staartbeen of lage rugpijn






Osteopathie
Osteopathie is een behandelingswijze/ -filosofie die gebaseerd is op anatomie, neurologie, fysiologie en biomechanica. De osteopaat gaat op zoek naar functionele problemen in het lichaam. Wanneer bepaalde lichaamsstructuren (beenderen, zenuwen, organen, spieren, pezen of gewrichten) hun normale functie (beweeglijkheid) verliezen kan het functionele evenwicht van het lichaam verstoord geraken. Dit kan een verscheidenheid aan (pijn)klachten veroorzaken en op langere termijn ook resulteren in structurele veranderingen (bijv. discus hernia, artrose, hielspoor,…)
Als osteopaat zijn we opgeleid om deze functieverstoringen op te sporen en te herstellen waardoor het lichaam weer in een zo optimaal mogelijke conditie komt om te herstellen. De technieken die gebruikt worden zijn veilig en doeltreffend. Osteopathie is een complementaire geneeswijze. De osteopaat werkt, indien nodig en in overleg met de patiënt, samen met andere medische en paramedische collega’s (kinesitherapeuten, artsen, diëtisten, psychotherapeuten, …). Dit om een zo optimaal mogelijk resultaat op lange termijn te kunnen bekomen.
Klachten die met osteopathie verholpen kunnen worden:
- acute nek en rugklachten, discus hernia
- chronische rug en nekklachten
- sportblessures, loopblessures
- spier en gewrichtspijnen, artrotische problemen
- vertigo, duizeligheid
- hoofdpijnklachten
- verteringsklachten, reflux, constipatie
Loopscreening
Lopen heeft een zeer positieve invloed op je fysieke en mentale welbevinden. Door de repetitieve impact op je spieren, pezen en gewrichten is het echter ook een zeer blessuregevoelige sport. 80% van de lopers krijgt vroeg of laat met blessures te maken. Fouten in de trainingsopbouw (te snel te veel) liggen vaak aan de basis van blessures.
Door je lichaam sterker en efficiënter te maken en te laten bewegen kan je het risico op blessures verder verlagen. Tijdens een loopscreening gaan we dan ook op zoek naar de zwakke schakels in je lichaam en je loopstijl. We maken je lichaam belastbaarder en je loopstijl minder belastend.
Voor wie?
Zowel voor beginnende lopers die het risico op blessures willen minimaliseren, als meer gevorderde lopers die regelmatig met blessures te maken kregen. Voor lopers die hun loopefficiëntie en dus ook prestaties willen verbeteren en lopers die op een verantwoorde actieve manier willen revalideren van een blessure. Met andere woorden, iedereen die loopt kan gebaat zijn met een loopscreening.



*de loopanalyse
bestaat uit een video-opname en analyse EN een biomechanische analyse met behulp van Runeasi sensor. Deze sensor geeft ons een objectieve score voor een aantal parameters die niet met het blote oog zichtbaar zijn. o.a.:
- symmetrie
- dynamische stabiliteit
- impact
Hoe gaan we te werk?
De loopscreening bestaat uit 5 delen.
- het in kaart brengen van je loopprofiel (trainingsvolume, trainings- en blessuregeschiedenis, doelen,…)
- een klinisch onderzoek, waarbij zowel mobiliteit, kracht als stabiliteit beoordeeld wordt.
- een loopanalyse* op de loopband.
- bespreken van de resultaten en in kaart brengen van mogelijke werkpunten.
- eerste behandelsessie. Deze kan bestaan uit manuele interventies en opstart van een eerste oefenschema, afhankelijke van de noodzaak.
Tijdens de opvolgsessies evalueren we het oefenschema en passen we aan waar nodig. Ook manuele therapie kan initieel nog noodzakelijk zijn. In samenspraak kan er een nieuwe loopanalyse ingepland worden om de progressie te evalueren. Loopstijltraining met behulp van biofeedback behoort ook tot de mogelijkheden.
Wat nadien?
De screening zoals beschreven (incl. eerste therapie) neemt ongeveer 1.20 uur in beslag (€ 120). Opvolgsessies worden per 40 minuten (€ 60) ingepland.
- loopkleren (bij voorkeur korte broek of aansluitende tight)
- loopschoenen (indien je meerdere types hebt kan je deze meenemen)
- eventuele steunzolen
- een handdoek






Revalidatie bij inwendige aandoeningen
Deze revalidatie is gericht op het verbeteren van klachten die het gevolg zijn van (de medische behandeling van) interne aandoeningen zoals hart- of longziektes, kanker, metabole stoornissen (bijvoorbeeld obesitas), diabetes, … Aangezien een inwendige aandoening vaak heel wat fysieke uitdagingen met zich meebrengt, focust de behandeling zich op het herstel of behoud van het dagelijks functioneren en algemene levenskwaliteit. Hierbij staan de specifieke doelen van de patiënt centraal.
Situaties waarbij revalidatie bij inwendige aandoeningen kan helpen:
- COPD en andere pulmonale aandoeningen
- Pre- of postoperatieve ademhalingskinesitherapie
- Revalidatie na hartoperaties
- Algemene reconditionering na orgaanoperatie
- Fysieke klachten na kankerbehandeling
Neurologische revalidatie
Neurologische revalidatie richt zich op de behandeling van aandoeningen van het
zenuwstelsel, waaronder de hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen. Deze
therapie ondersteunt het herstel en behoud van motorische en sensorische functies zoals
mobiliteit, coördinatie, proprioceptie, kracht en evenwicht. Tijdens de behandeling streven we
naar maximale zelfstandigheid en het verbeteren van de dagelijkse levenskwaliteit. Dit doen
we door een gepersonaliseerde aanpak waarbij we je ondersteunen in de re-integratie in het
dagelijks leven.
Neurologische revalidatie is aangewezen voor patiënten met:
- Niet-Aangeboren Hersenletsels (NAH), zoals beroertes (CVA), hersentumoren of traumatische hersenletsels
- Parkinson
- Multiple Sclerose (MS)
- Dwarslaesies of ruggenmergletsels, ruggenmergtumoren
- Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)
- Guillain-Barré Syndroom
- Polyneuropathieën
- Andere neurologische aandoeningen






Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie (PMT) is een behandelingsvorm waarbij beweging en lichaamsgerichte activiteiten worden ingezet om psychische en emotionele problemen aan te pakken. Het uitgangspunt van deze therapie is dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden horen te zijn in een geïntegreerd lichaam. Het gemiddelde hedendaagse lichaam is echter gefragmenteerd, alsof het hoofd een gescheiden bestaan leidt van het lichaam.
Door middel van fysieke oefeningen, spel, lichaamsbewustzijn en ontspanningstechnieken wordt gewerkt aan het verbeteren van emotioneel welzijn, sociale vaardigheden, en het reguleren van stress en spanning. De therapeut observeert en analyseert zowel het bewegingsgedrag als de emotionele reacties van de patiënt, en stemt de oefeningen daarop af om zo de patiënt een breder inzicht te geven in zijn eigen problematiek en wat het lichaam hierover te zeggen heeft. Zo is PMT een ervaringsgerichte vorm van therapie waardoor psychosociale concepten de kans krijgen om belichaamd te worden.
Klachten waarvoor psychomotorische therapie van betekenis kan zijn:
- Angst- of stemmingsstoornissen
- Stressgerelateerde klachten
- Psychosomatische klachten
- Emotioneel worstelen
- Moeite met zelfregulatie (neurodivergentie)
- Problemen met zelfbeeld
- Traumaverwerking
- Problemen in interactie met de ander
Psychotherapie
Soms heb je het gevoel vast te zitten in je leven. Wanneer je er alleen niet uitgeraakt, kan het helpen een therapeut te raadplegen. Therapie geeft de mogelijkheid om anders naar je problemen te gaan kijken. Je krijgt de kans om je verhaal te delen, over jezelf te reflecteren, je ondersteund te voelen, feedback en tips te krijgen.
Een belangrijke basis voor psychotherapie is de dialoog. Je gaat in interactie met de therapeut en geeft op die manier vorm aan de therapie die best aansluit bij jouw noden. Dit kan gaan om gesprekstherapie of methodes die voorbij het rationele denken gaan. Zoals bv brainspotting, waarbij oude opgeslagen spanningen die in het lichaam zijn, losgelaten kunnen worden en je zenuwstelsel tot rust kan komen. De therapeut biedt de ondersteuning in een veilig kader zodat je ruimte voelt om echt jezelf te kunnen zijn.
Je kan baat hebben met psychotherapie wanneer je lijdt aan psychische klachten zoals depressie, angst, verslaving, bij burn-out, bij psychosomatische klachten, weinig zelfvertrouwen, hooggevoeligheid, ondersteuning tijdens moeilijke periodes in je leven, verwerken van trauma, …
Je kan baat hebben bij psychotherapie in periodes van:
- Depressie
- Angst
- Rouwverwerking
- Verslaving
- Burn-out
- Psychosomatische klachten
- Weinig zelfvertrouwen
- Hooggevoeligheid
- Nood aan extra ondersteuning ten gevolge van moeilijkheden die je ervaart, traumaverwerking
De bedoeling is dat je je sterker voelt staan in je leven, met meer rust en balans. Dat je in staat bent jezelf en je situatie te aanvaarden, en dat je doet wat nodig is om daar waar het kan je situatie te verbeteren. Zo vallen klachten weg of worden meer hanteerbaar.






Lichaamsgerichte therapie
Lichaamsgerichte therapie is therapie die zich focust op hoe jouw lichaam bepaalde gebeurtenissen heeft verwerkt en vervolgens bepaalt hoe jij vandaag omgaat met grote gevoelens en stresserende gebeurtenissen. Door middel van gesprek en lichaamsgerichte oefeningen gaan we signalen van jouw lichaam interpreteren en op zoek naar hoe jij met deze inzichten thuis aan de slag kan gaan om opnieuw meer evenwicht te creëren. We maken op die manier verbinding tussen je hoofd en je lichaam waardoor we op het niveau van ons denken, voelen en doen verandering kunnen teweeg brengen. In de sessies is er ruimte voor gesprek, het verwerven van informatie over hoe jouw lichaam omgaat met stress en trauma, kan er gewerkt worden met mindfulness en ademhaling of kan er net op een meer creatieve wijze contact worden gemaakt met gevoelens of spanningen. We doen dit steeds op jouw tempo met een grote focus op veiligheid en vertrouwen.
Je kan bij Celine terecht voor alle vragen met betrekking tot emotioneel en mentaal welzijn. Voorbeelden hiervan zijn:
- Stressklachten
- Angst
- Burn-out
- Depressie
- Bewuster in het leven staan
- Psychosomatische klachten
- Doorbreken van patronen
- Verwerken van levensgebeurtenissen
- Seksuele gezondheid (vrouwen)
Diëtiek
Overal waar we kijken zien we tegenwoordig voedingsadvies. Helaas zijn de vele tips vaak tegenstrijdig en is het soms moeilijk om het bos nog door de bomen te zien. We weten wel dat voeding een impact kan hebben op zowel ons fysiek als mentaal functioneren. Maar gezond eten, hoe begin je daar dan aan? Welke voedingsmiddelen zijn goed voor je en welke producten kan je beter vermijden?
Of gaat het verder dan dat? Heb je last van voedingsallergieën en/of intoleranties? Voel je je opgeblazen, futloos of moe? Wil je advies in kader van hart- en vaatziekten of oncologie? Ervaar je moeilijkheden in het onder controle houden van je bloedsuikerwaarden bij diabetes?
Onze voedingsdeskundige begeleidt je graag naar een gezonde levensstijl! Hiervoor werkt zij – samen met jou – aan een individueel aangepast voedingsplan. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar je doelen, je huidige gewoonten, de haalbaarheid van het programma, eventuele andere problematieken, … Het doel is om je je goed te laten voelen in je lichaam. Want je goed voelen, dat is toch veel belangrijker dan dat getal op de weegschaal?
Situaties waarbij onze diëtiste Femke jou kan helpen:
- voor een gezonde leefstijl
- bij emo-eten
- bij overgewicht
- voor diabetes mellitus en prediabetes
- voor voedingsadvies als sporter
- voor maag- en darmklachten (low-FODMAP)
- voor voedselallergieën, -intoleranties en -overgevoeligheden
- voor hart- en vaatziekten
- voor ondervoeding of risico op ondervoeding
- bij oncologie (specialisatie in oncologische diëtiek)



Loopbaanbegeleiding
Wil je een carrièreswitch maken? Wil je groeien binnen jouw organisatie? Struggle je met een haalbare work-life-balance? Dan is loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou.
Door het stellen van gerichte en specifieke vragen helpt een loopbaancoach jou bij het oplossen van persoonlijke loopbaanvraagstukken. Hierdoor krijg je meer zelfinzicht in je eigen kwaliteiten en talenten. Een loopbaancoach zal hierbij niet enkel rekening houden met je huidige kennis en vaardigheden, maar ook met jouw persoonlijkheid.
Op basis van jouw talenten, waarden en competenties bekijkt een loopbaancoach samen met jou welke professionele loopbaanprioriteiten en –ambities je hebt. Een goede coach vertelt niet wat of hoe je iets moet doen, maar ontwikkelt samen met jou een persoonlijk en haalbaar stappenplan. Op deze manier kan jij de juiste carrièreswitch maken of een haalbare work life balans creëren.
Vanaf 7 jaar werkervaring heb je recht op loopbaanchèques van de VDAB. Daardoor betaal je voor een traject slechts
- € 45 voor 4 uur professionele loopbaanbegeleiding
- € 90 voor 7 uur professionele loopbaanbegeleiding
Meer informatie vind je via https://www.thejobcoach.be/nl/loopbaanbegeleiding